Két éve nyúlik Boldog István pere, rákérdeztek, mit szöszmötölnek vele

Megosztás

Egy éve mély homály fedi, milyen érdemi munka történt – már ha történt – Boldog István perében. Egy éve tűnik úgy, hogy nem mozdult semmi, ezért Ander Balázs (Jobbik) országgyűlési képviselő rákérdezett Polt Péternél, hol tart a per? A válasz nagyon semmitmondó volt.

Ander azt kérdezte:

“2019. október 1-jén sajtótájékoztató keretében vált nyilvánossá, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es számú választókerületben a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban visszaélések történtek és a nyomozásban érintett egy országgyűlési képviselő is. 

A Boldog István és társai elleni nyomozás 2019 novemberében kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor házkutatást tartottak a cserkeszőlői önkormányzatnál, illetve őrizetbe vettek több embert, köztük az országgyűlési képviselő
bizalmasának tartott Fehér Petrát, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés volt alelnökét, akit hosszú hónapokra le is tartóztattak.
Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2020. december 21-én emelt vádat. Eszerint a Boldog Istvánhoz köthető kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is. 

Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek, és tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.
A Központi Nyomozó Főügyészség Boldog István elsőrendű vádlottra 6,666,666 forint vagyonelkobzást, hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztést, ötmillió forint összegű pénzbüntetést és öt év közügyektől való eltiltást kért. Hasonló büntetés kiszabását kérték a másodrendű és a harmadrendű vádlottra is.
Közben a sajtóból értesülhettünk, hogy megtörtént 2021 nyarán az előkészítő tárgyalás, ahol Boldog István ártatlannak vallotta magát. Aztán 2021 őszén az ötödrendű vádlott minden ellene hozott vádat beismert a bíróságon, ezért első fokon felfüggesztett büntetést kapott.
Azóta szinte semmilyen információ nem látott napvilágot az üggyel kapcsolatban. Ennek fényében kérdezem Tisztelt Legfőbb Ügyész Urat, hogy hol tart most a Boldog István és társai elleni bírósági eljárás?”

A Legfőbb Ügyészség azt felelte kurtán, hogy a kérdésben megjelölt büntetőügy a Fővárosi Törvényszéken folyamatban van, abban elsőfokú ítélet még nem született, az ötödrendű terheltet érintő jogerős határozaton kívül. 

Kapcsolódó cikkek